امام علی (ع) می فرماید
۞ هر کس از خود بدگویی و انتقاد کند٬خود را اصلاح کرده و هر کس خودستایی نماید٬ پس به تحقیق خویش را تباه نموده است. ۞
Sunday, 24 November , 2024
امروز : یکشنبه, ۴ آذر , ۱۴۰۳
شناسه خبر : 9133
خانه » سنگ ها تاریخ انتشار : ۳۰ مرداد ۱۴۰۳ - ۲۰:۰۷ |

الماس: جواهر افسونگر با خواص و زیبایی های بی نظیر

الماس باعث تحرك و شادابی شخص می شود و عزت نفس او را افزایش می دهد. باعث تقویت انرژیهای درونی فرد می شود و تردید و دو دلی و بی ثباتی درمردان را از بین می برد. هرچه كیفیت این الماس بهتر باشد اثر آن بیشتر است. چه سنگى غرور و حسادت را از بین […]

الماس: جواهر افسونگر با خواص و زیبایی های بی نظیر

الماس باعث تحرك و شادابی شخص می شود و عزت نفس او را افزایش می دهد.
باعث تقویت انرژیهای درونی فرد می شود و تردید و دو دلی و بی ثباتی درمردان را از بین می برد. هرچه كیفیت این الماس بهتر باشد اثر آن بیشتر است.

چه سنگى غرور و حسادت را از بین مى برد؟

به گزارش گروه سنگ ها سایت اخبار جهان:

الماس (Diamant) كه در رنگهاى سفید روشن، قهوه اى مایل به زرد، نارنجى روشن و سیاه دیده مى شود و از معادن آفریقاى جنوبى، هند، برزیل، روسیه و استرالیا تولید مى شود.
اسم الماس از لغت یونانى آداماس گرفته شده و به معناى عشق ابدى و تسخیر ناپذیرى است.
الماس نشانه متولدین مرداد، دى و فروردین است
به روایت دیگر : فروردین و اسفند
این سنگ روى تمام سیستم بدن تأثیر مى گذارد و از به وجود آمدن سنگ كلیه، كیسه صفرا و مثانه جلوگیرى مى كند.
الماس روى دستگاه گوارش اثر مطلوبى دارد و اعصاب و مغز را نیرو مى دهد، در رفع مسمومیت، تقویت چشم، تسكین نقرس و مصونیت بدن تأثیر بسزایى دارد. الماس ما را از اشتباهاتى كه مى كنیم آگاه مى كند و غرور و خودخواهى و حس حسادت را تعدیل كرده و از بین مى برد.
براى درمان بهتر است از سنگ نتراشیده الماس استفاده شود و پس از هر بار استفاده باید آن را زیر آب شسته و زمان كوتاهى در زیر نور خورشید قرار داد.

الماس: جواهر افسونگر با خواص و زیبایی های بی نظیر

الماس: جواهر افسونگر با خواص و زیبایی های بی نظیر

استفاده های مفید از انرژی های موجود در این سنگ شامل:

آرامش بخشیدن

کنترل سیستم های الکترونی بدن انسان های زمینی و رساندن انرژی های مثبت به آنها

تقویت انرژی های مثبت
آرامش بخشیدن :
این نوع انرژی فقط در الماس های تراش داده شده وجود دارد که بسیار ضعیف است.
یک قطعه الماس تراش خورده را به مدت سی دقیقه در آفتاب گذاشته و سپس آن را بر روی چشم سوم خویش قرار دهید . استفاده از این روش در برخی از افراد منجر به خواب خواهد شد . همچنین استفاده از این روش توسط خانم های باردار، باعث آرامش مادر و جنین می شود .
کنترل سیستم های الکترونی بدن انسان و رساندن انرژی های مثبت به آنها:

یک قطعه سنگ الماس تراش داده شده را به مدت سه دقیقه داخل آب جوش قرار داده تا بجوشد . بدین ترتیب انرژی های این نیرو آزاد گشته و به آب انتقال داده می شود . سپس ظرف را از روی حرارت برداشته و سنگ را نیز خارج نموده و بگذارید آب سرد شود و سپس روزی یک استکان از این آب پر انرژی بنوشید .

تقویت انرژی های مثبت:
چنانچه یک قطعه سنگ الماس تراش داده شده را به مدت ده دقیقه در فاصله ی ده سانتی متری چشم سوم خویش قرار دهید ، باعث تقویت انرژی های مثبت در بدن شما می شود.
توجه:
الماس بی رنگ نتراشیده دارای نوعی انرژی است که جهت انسان ها مضر بوده و چنانچه انسان ها در کنار سنگ الماس نتراشیده و در آفتاب قرار گیرند ، دچار سر درد خواهند شد.

الماس نشانه چیست؟

امروزه الماس نشانه ثروت و بقا و مقام است و همواره در تمدنها و دوره هاى مختلف به عنوان مظهر روشنايى، آسيب ناپذيرى، سحر و جادو، شفا و حفاظت شناخته شده است. براى پى بردن به تاريخ و مفهوم کلمه الماس، لازم است ابتدا ببينيم آيا لغات به کار گرفته شده براى الماس از سوى هندوها و يونانيان باستان، همان چيزى است که آنها امروزه استفاده مى کنند يا به چيز ديگرى اطلاق مى شده است.

واژه الماس، از واژه يونانى آداماو (Adamao) گرفته شده است که مفهوم آن ” من مطيع مى سازم” است. صفت اين واژه آداماس (Adamas) به معناى شکست ناپذير است که براى بيان سخت ترين ماده شناخته شده در زمان يونانيان باستان، به کار برده مى شده است و در نهايت اين واژه مترادف با الماس (Diamond) شناخته شد. البته تعيين اين که دقيقا در چه زمانى اين صفت براى الماس استفاده شده مشکل است، زيرا ممکن است قبل از يافتن الماس، اين واژه به دومين کانى سخت يعنى کرندوم يا به چيزى غير از اينها، منسوب مى شده است. الماس نخستين بار در رسوبات رودخانه اى متعلق به هزاران سال پيش در هند و بورنئو کشف شد.
باستان شناسان تعداد زيادى از آنها را در چشمهاى مجسمه ها و پيکره هاى هندى يافتتند.

يونانيان باستان، الماس را تشعشعات و نورهاى ستارگان مى دانستند که به زمين پاشيده شده اند. پلاتو فيلسوف يونانى، در نوشته هاى خودف الماس را موجود زنده اى تصور مى کرد که از روح آسمانى برخوردار است. همچنين اهل باستان معتقد بودند که الماس انسان را از آسيب مصون مى دارد و براى صاحب خود پيروزى و اقبال به ارمغان مى آورد. بعلاوه فکر مى کردند الماس به صاحب خود جذابيت مى بخشد و باعث جلب نظر و توجه ديگران مى شود. در افسانه ها آمده است نوک پيکانهاى کوپيد (Cupid) (خداى عشق که به صورت کودکى برهنه مجسم شده است)، از الماس ساخته شده، لذا اشتياق و علاقه شديدى ايجاد مى کند و چيزى نمى تواند با آن برابرى کند. در طول قرنها، حاکمان براى به دست آوردن سنگهاى قيمتى بيشتر، با هم رقابت مى کردند و از اين گوهرها به عنوان ابزارهاى سياسى استفاده مى کردند.

جواهرات به عناون سمبل و نشان قدرت شناخته شده و وقتى از آنها به عنوان تزئين روى لباس و کلاه، شمشير، غلاف و گرزها استفاده مى کردند، نمايانگر مقامى والا و بلند مرتبه براى صاحبانشان بود. در عصر رنسانس، حلقه هاى مرصع به الماس به عنوان طلسمى که به صاحب خود قدرتى جادويى مى داد شناخته شدند. الماس به عنوان هديه اى که نشان دهنده اوج عشق و علاقه است، اواخر سالهاى 1400 ميلادى شناخته شد، زمانى که ماکسيميليان امپراطور اتريش حلقه اى با نگين الماس به معشوق خود مرى ملکه بورگاندى هديه داد، از آن زمان تا کنون از الماس به عنوان مظهر عشق و علاقه ياد مى شود.

تاریخچه الماس

زمان دقيق کشف اولين الماس مشخص نيست، اما آنچه در تاريخ آمده اين است که تا قرن 18 ميلادى، تمام الماس هاى موجود در دنيا از کشور هندوستان مى آمدند. در آغاز قرن 16 ميلادى، معاملات تجارى بين اروپا و آسياى شرقى پيشرفت کرد. يکى از دو مسير اصلى تجارت الماس، از شهر ونيز مى گذشت و با گذشت زمان اين شهر مهمترين مرکز تجارى دنياى غرب شد. آخرين شهرى که اين مسير تجارى به آن منتهى مى شد شهر بروژ (Bruges شهرى در بلژيک ) بود که با مرور زمان به عنوان مرکز برش و تراش الماس توسعه و پيشرفت پيدا کرد و شهرت فراوانى يافت؛ اما پس از 50 سال، اين شهر موقعيت خود را به شهر آنتورپ يا آنورس Antwerp (ايالت و بندرى در بلژيک) بخشيد که از امکانات بهتر و تازه ترى براى ارتباطات و داد وستد برخوردار بود. اين شهر در قرن 16 ميلادى، شهرى توسعه يافته و پر رونق شد، به طورى که براى مثال فرانکوئيزال (پادشاه فرانسه)، الماس خود را براى تراش به صنعتگران فرانسوى نداد بلکه آن را به صنعتگران آنتورپ سپرد و در اين زمان آنتورپ قلب تجارى اروپا محسوب شد و تقريبا 40 درصد معاملات جهانى، در اين بندر انجام مى شد. تا نيمه هاى قرن هفدهم ميلادى، با وجود جنگهاى داخلى بين اصناف تراش دهنده الماس و تجار آن، شهر آنتورپ همچنان موقعيت خود را حفظ کرد ولى در پايان اين قرن جايگاه خود را حفظ کرد و لى در پايان اين قرن جايگاه خود را به آمستردام (مرکز هلند) داد.

الماس: جواهر افسونگر با خواص و زیبایی های بی نظیر

الماس: جواهر افسونگر با خواص و زیبایی های بی نظیر

آمستردام در آن زمان شهرى بود با امتيازات زياد زيرا هم مذهبى بود و هم ستيزها و کشمکش هاى داخلى در آن وجود نداشت. در قرن هجدهم، علاوه بر انحصار تراش الماس تجارت و معامله آن را نيز به دست گرفت. در اين زمان بود که هلندى ها الماس هاى کيفيت پايين را به صنعتگران شهر آنتورپ مى سپردند و الماس هاى مرغوب را نزد خودشان نگه مى داشتند. با وجود سختى هاى بيشمارى که بر صنعتگران آنتورپ در اين سالها گذشت ولى تجارب با ارزشى به دست آوردند و حتى توانستند الما > سنگ: سهاى کوچک و با کيفيت پايين را چنان ماهرانه تراش دهند که تبديل به گوهرهايى اعلا شوند. پس از کشف الماس در سال 1871 در کيمبرلى آفريقاى جنوبى، حجم وسيعى از الماسهاى سخت با کيفيت پايين به سمت اروپا سرازير شد و صنعتگران آنتورپ که تجارب بسيارى کسب کرده بودند، فرصتهاى شغلى زيادى به دست آوردند و اين شهر مجددا رونق گرفت. بعد از جنگ جهانى اول، رکورد سالهاى دهه 1930، بشدت بر معاملات الماس تاثير گذاشت، به طوريکه تعداد زيادى از صنعتگران شهر آنتورپ فروشگاههاى خود را تعطيل کردند. اين رکورد تا وقوع جنگ جهانى دوم ادامه يافت.
در اين زمان بسيارى از تاجران يهودى، کشور خود را ترک کردند و به پرتغال و آمريکا و انگلستان پناه بردند و در آنجا به فعاليت مشغول شدند. اين تجار براى حفظ الماس از متجاوزان آلمانى، آنها را با توافق دولت بريتانيا در سازمانى که به عنوان دفتر مراسلات الماس ناميده مى شد، قرار دادند که اين سازمان، الماسها را ثبت و تا پايان جنگ نگهدارى کرد. پس از اتمام جنگ، الماسها به صاحبانشان بازگردانده شد و بدين ترتيب شهر آنتورپ، شکوفايى خود را از سر گرفت و از آن زمان به بعد، انجمن الماس تاسيس شد که مسئول کارهاى فروشندگان و تاجران الماس است.

الماس، یکی از باارزش‌ترین و زیباترین سنگ‌های قیمتی در جهان است که از زمان‌های بسیار دور مورد توجه بشر قرار گرفته است. این سنگ نه تنها به دلیل زیبایی خیره‌کننده‌اش، بلکه به خاطر سختی و دوام بی‌نظیرش در صنعت و هنر نیز اهمیت دارد. در این مقاله به بررسی تاریخچه، ساختار، انواع، فرآوری، کاربردها و ارزش اقتصادی الماس خواهیم پرداخت.

باور رومیان درباره الماس

رومى ها باور داشتند که در زمان جنگ، الماس براى آنها جرات و شجاعت مى آورد. کاهنان اعظم یهود، الماس را هنگام تصمیم گیرى در مورد گناهکار یا بیگناه بودن متهمان به کار مى بردند.
اگر شخص گناهکار بود سنگ تیره و کدر مى شد و در صورتى که بى گناه بود، بر درخشش آن افزوده مى شد.
در تصور هندى ها الماس بر اثر برخورد برق آسمان به سنگها ایجاد مى شود و به عنوان طلسم و نشان عشق و دوستى هدیه داده مى شد و در صورتى که صاحبش، آن را مى فروخت، قدرت خود را از دست مى داد.
الماس به عنوان سنگ متولدین ماه آوریل شناخته شده و گفته مى شود در صورتى که روى استیل قرار گیرد، بیشترین اثر خود را دارد. البته امروزه طلاها و پلاتینه ها را با الماس مزین مى کنند. باستانیان باور داشتند اگر الماس روى طلا قرار بگیرد و در طرف چپ آویزان شود، ‌کابوس به سراغ شخص نمى آید و از گزند و آسیب حیوانات وحشى مصون مى ماند.

حکمای یونانی چنین گویند که مزاج الماس گرم و خشک بوده و درجه کم آن مزاج سرد و خشک دارد.
استفاده تعلیق از آن یعنی به صورت گردنبند تقویت کننده قلب است ، در کتاب مخزن الادویه نوشته شده اگر الماس را بر شکم ببندید ، ناراحتی و مشکلات دستگاه گوارش را دور کرده و هضم را آسان می کند ، همچنین معده را تقویت می نماید.
اگر بیماران فلج لقوه ، رعشه ، جذام ، جذر ، صرع و کسانی که بیماریهای پوستی دارند در چشمه معدن الماس غسل کرده ، حمام کنند ، بیماریهای آنها درمان می گردد . اگر به شکل مثلث از الماس استفاده گردد بیماری صرع را درمان می نماید.
از پودر آن اگر برای دندانها استفاده شود ، دندانها سفید و براق شده و بسیار محکم و سخت خواهد شد ، اما هرگز این کار را نکنید چون الماس زهر خطرناکی است و اگر داخل معده گردد آدمی را هلاک می نماید ، احیاناً اگر با چنین مشکلی مواجه شدید علاج آن استفاده از شیر تازه گاو می باشد تا اینکه بهبودی کامل پیدا کرده ، سپس از ماهی استفاده کنید.
الماس یبوست های بسیار سخت را درمان می نماید و برای زیادی عمر و تندرستی بسیار مفید است .

سال 1995، يک الماس آبى به وزن 13.49 قيراط به قيمت 7 ميليون 480 هزار دلار فروخته شد.
بين الماسهايي که رنگ فانتزى ندارند، الماس بى رنگ تر، با ارزش تر است.
الماس ها در رنگ هاى مختلف يافت مى شوند و با رنگ فانتزى بسيار نادرند.
سال 1987 ميلادى، در يک حراج، الماسى به وزن 95 سوت، با وجود داشتن 2 نقص بزرگ که يکى از آنها يک حفره عميق روى Table آن بود، به قيمت 880 هزار دلار فروخته شد.
علت گرانى اين الماس، رنگ طبيعى بسيار نادر آن (قرمز ارغوانى پررنگ) بود.
رنگ الماس در تعيين قيمت آن سهم بسزايى دارد.
بسيارى از افراد، وقتى متوجه مى شوند الماس رنگهاى بسيار متنوعى دارد از جمله سبز، نارنجى، زرد،‌ آبى، قهوه اى، سياه و صورتى شگفت زده مى شوند. اما چنين الماسهايى زياد نيستند، بنابراين به آنها الماس هايى با رنگ فانتزى مى گويند.
الماس به رنگ قرمز ارغوانى (purplish-red) و آبى پررنگ نيز گران قيمت هستند.
سال 1995، يک الماس آبى به وزن 13.49 قيراط به قيمت 7 ميليون 480 هزار دلار فروخته شد.
بين الماسهايی که رنگ فانتزى ندارند، الماس بى رنگ تر، با ارزش تر است. در نگاه به الماس ها، ممکن است همه آنها بى رنگ به نظر بيايند اما در صورت دقت بيشتر، متوجه مى شويم هاله اى از رنگ زرد، خاکسترى يا قهوه اى دارند و هر قدر هاله پررنگ تر باشد، قيمت سنگ پايين تر است، درست بر عکس سنگ هاى با رنگ هاى فانتزي.
موسسه GIA سيستم درجه بندى رنگ الماس را براى سنگ هاى غيرفانتزى تدوين کرده است، به اين ترتيب که رنگ ها با حروف الفباى لاتين از D تا Z مشخص مى شوند.
در قيمت گذارى، رنگ D از همه گرانتر و رنگ هاى بين N تا Z از همه ارزانتر است؛ الماسهايى که به قدر کافى زرد هستند، جزو رنگ هاى فانتزى محسوب مى شوند و با اين روش قيمت گذارى نمى شوند، قيمت آنها با بالاترين شدت زردى بيشتر مى شود.

الماس: جواهر افسونگر با خواص و زیبایی های بی نظیر

الماس: جواهر افسونگر با خواص و زیبایی های بی نظیر

تأثیر الماس روی روح و روان

در کتاب مخزن اکسیر چنین نوشته شده که استفاده از الماس، بیماری را دور و به جسم آدمی صحت کامل می دهد ترس و خوف را از آدمی دور می نماید ، زنانی که بیماری زنانه دارند اگر الماس را به زانوی خود ببندند ، بیماری از آنها دور می شود، اگر بر بازو بسته شود بر تمامی دشمنان غلبه و آنان را تباه خواهد نمود، در میان زن و شوهر محبت ایجاد می کند.
استفاده ازالماس قدرت اراده را زیاد ، حافظه را قوی و عقل را زیاد می کند . فکر و ناراحتی را از آدمی دور می نماید ، قدرت بدنی را تقویت می کند.
کسی که از الماس استفاده کند از حوادثی که در اثر برق به وجود می آید مصون است.
بستن آن بر روی معده دل پیچه ، درد شکم و معده را دور می نماید . قلب را تقویت کرده و دفع کننده خوف و هراس می باشد ، سحر و جادو را از آدمی دور کرده و حفاظت می نماید ، زایمان را آسان می کند.
در زمان خواب اگر بر روی سر بسته شود خواب و خیالات بد را دور می کند ، هیچ جانور گزنده و موذی به آدمی آسیب نمی رساند.

تراش (cutting style)

برش و صيقل يکى از مهمترين مراحل، براى زيبا نشان دادن سنگ جواهر است، اگر اين مراحل به درستى صورت گيرند، سنگ زيباتر مى شود و قيمت آن هم افزايش مى يابد و اگر اين مراحل به درستى انجام نگيرد، اثربدى بر زيبايى سنگ مى گذارد و از قيمت آن مى کاهد.

قسمت هاى يک سنگ تراش خورده عبارتند از:

1- تاج (CROWN) که قسمت بالايى سنگ گفته مى شود.
2- کمزبند (GIRDLE) لبه جداکننده تاج از خيمه گفته مى شود.
3- خيمه (PAVILION) و کيولت (CULET) قسمت انتهايى سنگ گفته مى شود.

شکل صفحات و طرز قرار گيرى صفحات در کنار هم را برش مى گويند و به سطح صاف و صيقلى روى سنگ پخ (fact) گفته مى شود. بزرگترين پخ روى سنگ را نيزtable مى نامند. معمولا براى درخشش بهتر الماس سنگ را به صورت تراش بريليان مى تراشند. در اين نوع برش، تمامى صفحات غير از کيوليت به صورت مثلثى برش خورده اند.
تراش بريليان داراى 57 پخ و اگر کيوليت آن را حساب کنند، داراى 58 پخ است و يکى از مهمترين برش ها براى الماس به شمار مى آيد.
سال 2000 تراش بريليانى جديدى به بازار عرصه شد که از سوى تراشکارى به نام گابريل با 105 پخ و به اسم zoe diamond نامگذارى شد، اين الماس به دليل داشتن تعداد زياد پخ، درخشش و زيبايى فوق العاده اى داشت.

با عمومیت یافتن استفاده از جواهرات به عنوان زیورآلات اصطلاحات نادرستی در بین افراد شاغل در این زمینه رایج شد که عموما به دلیل نا آگاهی این افراد بود و این اصطلاحات غلط به عموم مردم هم سرایت کرد.

یکی از این اصطلاحات غلط که اکثرا بین مردم استفاده می شود و استفاده از آن توسط مخاطبین من همیشه برای من به نوعی آزار دهنده بوده است، استفاده از واژه ی “برلیان” برای سنگ قیمتی “الماس” است و قصد دارم در مورد واژه ی برلیان و الماس توضیحاتی داده شود.

برلیان Brilliant:

برلیان نوعی تراش است که برای سنگ الماس استفاده میشود این نوع تراش فرزند تراشی است به نام تراش سوییسی که برای انواع و اقسام سنگهای مختلف در گذشته استفاده می شده است. در تراش برلیان امروزه سعی بر آن است که هر چه بیشتر از قبل جلوه های بصری سنگ الماس را به نمایش بگذراند و زوایای و نوع برش را به شکلی تنظیم کنند که نور وارده شده به سنگ الماس با صفحات بیشتری از سنگ برخورده کرده و در انتها به چشم ما برخورد کند. برای دست یافتن به این مساله دانشمندان موسسات بزرگ آمریکا و بلژیک همیشه برای بهتر کردن نوع تراش الماس ها تلاش می کنند و سال به سال استاندارهای جدیدی را برای اینکار ارائه می دهند. و در اصل تراشندگان الماس چه کسانی که به روش سنتی مباردت به تراش الماس میکنند و چه کسانی که با دستگاه های پیشرفته بایستی پیرو این استاندار باشند.

الماس Diamond:

در مورد الماس کما بیش اکثر مردم اطلاعات خوبی دارند، من جمله اینکه، بالاترین درجه ی سختی را در بین سنگهای قیمتی و نیمه قیمتی دارد، سنگی بسیار گران قیمت است گاهی اوقات الماسهایی که تاریخچه ی مختص به خود را با خود به همراه دارند پشتوانه ی پول مملکت ها هستند، نوع شفاف و بی رنگ آن معروفترین نوع آن است ولی امروز برای تنوع هم که شده از رنگهای مختلف آن هم استقبال به عمل می آید و غیره ….
پس به دلیل اینکه این نوع تراش یعنی تراش برلیان صرفا برای سنگ الماس روز به روز در حال پیشرفت و بهبود هست عموم افراد این سنگی قیمتی را به اسم برلیان میشناسند در صورتی که در اصل بایستی به خاطر داشته باشیم که نام این سنگ الماس است و تراش آن برلیان، ممکن است یک نوع سنگ با استفاده از نوع دیگری از تراشها، تراش خورده باشد پس نباید برای آن سنگ واژه ی برلیان را بکار ببریم.

یک راه تشخیص ساده الماس اصل از بدل، این که اگر شما هوای دهنتون رو، روی نوع اصل الماس بدمید بخارات به سرعت محو میشه ولی در نوع بدل اینطوری نیست.

ترکيب الماس، کربن خالص با ساختار کوبيک است، گرافيت نيز همين ترکيب را منتهى با ساختار ديگرى دارد. الماس سخت ترين کانى (سختى آن 10 در مقياس موس) است و بالاترين ضريب شکست نور (417/2) را بين تمامى کانى هاى شفاف دارد.
ضريب انتشار نور نيز در آن بالا بوده و 44% است.
الماس ها شکننده هستند و چگالى آنها 52/3 گرم بر سانتى متر مکعب است.
جرم الماس با واحد قيراط سنجيده و اندازه گرفته مى شود.
هر قيراط 2/0 گرم است، بندرت الماسهايى که وزن آنها از 15 قيراط تجاوز کند، يافت مى شوند.
الماس در اسيدها و بازها حل نمى شوند و در حرارت هاى بالا در اکسيژن ممکن است بسوزد. نيتروژن، مهمترين ناخالصى موجود در الماس است که خصوصيات فيزيکى الماس را تحت تاثير قرار مى دهد.

الماس ها به دو گروه تقسيم مى شوند:

دسته اول بين 001/0-23/0 درصد نيتروژن دارند و دسته دوم الماسهايى هستند که در ترکيبشان نيتروژن وجود ندارد.
در صورتى که در دسته اول نيتروژن وارد شبکه کريستالين نشده باشد، بر رنگ سنگ تاثير نمى گذارد ولى هنگامى که نيتروژن به جاى کربن در شبکه کريستالين بنشيند، رنگ سنگ به زردى مى گرايد.
در دسته دوم، الماسها ممکن است 100 درصد خالص باشند و يا در بعضى موارد جاى کربن در شبکه کريستالين جايگزين شود که در اينصورت الماس، آبى رنگ و نيمه رسانا خواهد بود.

الماس در فشار بالا (بالاتر از 45000 اتمسفر) و حرارت هاى بالاتر از 1100 درجه سانتى گراد، از ماگماهاى اولترابازيک يا پريدوت تشکيل مى شود.
به همين دليل الماس ها در اعماق زياد زمين (جايى که فشار و حرارت بالا، براى تشکيل آنها وجود دارد) شکل مى گيرند و توسط آتشفشانهاى انفجارى با نرخ سرد شدن سريع که مانع تبديل و تغيير شکل آن مى گردند، به سطح زمين مى رسند مثل کيمبرليت ها. کانى هايى که با الماس يافت مى شوند اليوين، سرپانتين، پيروکسن ها، کربنات ها، مگنتيت، هماتيت، گرافيت و ايلمنيت هستند.
از آنجا که الماس در مقابل فرسايش و هوازدگى شديدا مقاوم است.
در نهشته هايى که چنديد سيکل فرسايش و رسوبگذارى را پشت سر گذاشته اند، يافت مى شود ( نهشته هاى الماس آبرفتى) در سنگهاى حاوى الماس، ميزان الماس، 1 گرم در 8 تا 30 تن سنگ است.
بيشتر الماسها با توجه به سختى بالايى که دارند، در صنعت به کار مى روند. الماس هاى با کيفيت بالا که به عنوان جواهر استفاده مى شوند در 20 ناحيه يافت مى شوند که عمده آن آفريقاست.

الماس: جواهر افسونگر با خواص و زیبایی های بی نظیر

الماس: جواهر افسونگر با خواص و زیبایی های بی نظیر

بزرگترين استخراج کننده الماس جهان آفريقاى جنوبى و سپس روسيه است.
الماس ها معمولا به صورت بلورهاى هشت وجهى جدا از هم يافت مى شوند.
گاهى اوقات، گوشه هاى الماس حالت گرد شده داشته و وجوه آنها کمى انحنا دارد.
الماسهاى ريز بلور با ظاهرى کروى و نامنظم، بورت (Bort) الماسهاى کدر که هشت وجهى ناهنجارى است کربنادو (Carbonado) و در صورتى که ساختار آنها دودکائدرال کوبيک يا رومبيک باشد، بلکيش (Blackish) ناميده مى شوند و اين الماسها همگى براى کاربردهاى صنعتى مناسبند.
در اغلب الماس ها، ادخال هايى از اليوين، سولفايدها، ديوپسيد کروم ها، اسپينل هاى کروم، زرکن، روتيل، ديستن، بيوتيت و ايلمنيت وجود دارند. بلورهاى شفاف،بى رنگ بوده و لى گاهى ممکن است ته رنگ مايل به زردى داشته باشند.
الماس ها با رنگهاى زرد روشن، آبى، سبز کمرنگ، صورتى و حتى متمايل به قرمز بندرت يافت مى شوند.
الماس ها با توجه به ترکيب و اشکال متفاوتى که دارند، سختى هاى مختلفى را نيز نشان مى دهند. اين ويژگى امکان تراش و صيقل دادن الماس را به وسيله پودر الماسهاى سخت تر فراهم مى کند. دانه هاى الماس بيشتر تراش برليان داده مى شوند.
با توجه به ضريب شکست نور بالايى که الماس دارد، همه نور تابانده شده به يک سطح الماس، از همين سطح بازتابانده مى شود.
اين ويژگى خاص الماس بوده و سنگهاى شبيه الماس (به جز زيرکن کوبيک) اين خاصيت را ندارند.
بسيارى از کانى ها شباهت زيادى با الماس دارند مثل زیرکن، کروندوم، فناکیت، تورمالین، توپاز، بریل، کوارتز، شئليت، اسفالريت و گوهرهاى مصنوعى مثل زيرکن کوبيک، روتيل، اسپينل و تيتانات استرانسيوم، الماس بشدت هادى گرما بوده و باعث تشخيص و شناسايى آن از سنگهاى مشابه اش مى شود.
گرانترين الماس ها آنهايى هستند که ساختار خوبى داشته و بدون رنگ بوده و يا متمايل به سفيد –آبى باشند.
داشتن ته رنگ زرد، از قيمت الماس به شدت مى کاهد. البته الماس هاى روشن و شفاف کمياب بوده و قيمت بسيار بالايى نيز دارند.

ساخت الماس مصنوعی

تا کنون دو روش اصلی وچند روش فرعی برای ساخت الماس مصنوعی اختراع شده است .

روش HPHT که در فشار و درجه حرارت بالا انجام می گیرد و شرایط فرایند تقریبا مشابه شرایط تشکیل الماس طبیعی در اعماق زمین است.
روش CVD که به صورت رسوب گذاری الماس در فاز بخار انجام می شود و روش جدید تری است.

مقدمه:

در سال 1796دانشمندان موفق شدند ساختار شیمیایی الماس را کشف کرده و پس از آن به شرایط تشکیل آن در دل زمین پی بردند. تلاشهای زیادی صورت گرفت تا اینکه پس سالیان دراز ساخت الماس مصنوعی محقق شد.

روشی که طی آن الماس مصنوعی بدست آمد الهام گرفته از طبیعت و با استفاده از فشار و درجه حرارت بالاست ، که اصطلاحاً به آنHPHT گفته می شود .
نزدیک به سه دهه است که از روش دیگری به نام رسوب گذاری شیمیایی الماس در فاز بخار CVD برای تولید الماس مصنوعی استفاده می شود.
محصولاتی که از هر کدام از این روشها بدست می آید ویژگیهای متفاوت و کاربردهای مخصوص خودشان را دارند.
برای درک بهتر سیر مراحل تحقیقاتی و تولید الماس با روش CVDچندین مقاله و همچنین مطالب منتشره کارخانه ها و شرکت های سازنده اینگونه الماسها مطالعه گردید و مقاله حاضر نتیجه بررسی و جمع بندی این مطالب می باشد.
سالیان درازی است که الماس در قلب و فکر دانشمندان و عامه مردم جای گرفته است . برای برخی افراد واژه الماس یک تصویر جادویی از سنگ جواهر است که درخشندگی ، توانگری و موقعیت به همراه دارد و به دلیل ویژگیهای فراوان و منحصر به فردش آن را برای دانشمندان پر ابهت و برانگیزاننده احساسات معرفی می نماید.
بزرگترین و بهترین سختی بین مواد مربوط به الماس است ، پایین ترین ضریب انبساط حرارتی ، خنثی بودن در برابر مواد شیمیایی ، مقاوم در برابر سایش ، هدایت حرارتی بالا و …….. از جمله این ویژگیهاست.
تعجبی ندارد که با داشتن این ویژگیها ، کاربرد های بسیار زیاد ، متفاوت و حتی متضادی از الماس وجود دارد .
ضمن اینکه کاربرد عام آن مصرف جواهر است ولی به عنوان پوششهای مقاوم به سایش در ابزارهای برشی و سایشی ، سمباده و الکترودهای شیمیایی ، تجهیزات الکترونیکی و نوری استفاده می شود.
با توجه به عدم یکنواختی هر کدام از این ویژگیها در الماسهای طبیعی ، کمیابی و گران بودن آنها ، دانشمندان را بر آن داشت تا نسبت به تحقیق و تولید الماسهای مصنوعی اقدام کنند.
در سال 1796 دانشمندان پی بردند که الماس از کربن ساخته شده است. بیشتر از 150 سال طول کشید تا روش ساخت الماس مصنوعی اختراع شد ولی اطلاعات آن منتشر نشد تا اینکه در سال 1950 و تقریبا همزمان شرکت جنرال الکتریک امریکا و شرکت سویدی ASEA موفق به تولید الماس مصنوعی با استفاده از روش HPHT شدند.
گرچه بیشتر الماسهایی که با این روش تولید می شوند زرد رنگ بودند ولی در سالهای اخیر پیشرفت قابل ملاحظه ای انجام شده و الماسهای بیرنگ ، آبی ، سبز ، نارنجی و صورتی تولید شده است .
تولید الماس با روش CVD
به دلیل نیاز روز افزون بشر به الماس و پیشرفت فناوری ، روشی جدید برای تولید الماس مصنوعی اختراع شد . در این روش پوششی از الماس بر سطح هسته (زیر لایه) رسوب می کند .
در سال 1980 انستیتو ملی تحقیق مواد معدنی ژاپن گزارش کرد که با استفاده از روش رسوب گذاری موفق شدند لایه بسیار نازکی از الماس با سرعت بیشتر از یک میکرون در ساعت بر سطح هسته ای رشد دهند .
اواخر همین سال شرکت De Beerکه بیش از 80% تجارت الماس جهان را در اختیار دارد ، موفق به تولید الماس مصنوعی با همین روش شد.
در این فرایند از تکنیک ها و مواد اولیه متفاوتی استفاده می شود ولی ماده اولیه رایج متان است که به عنوان منبع تامین کربن و هیدروژن به عنوان فعال کننده گازی بکار می رود. برای تامین انرژی از المنت های حرارتی ، شعله ، پرتو میکروویو و……. استفاده می شود .
برای انجام واکنش ابتدا مخلوط گازی از متان و هیدروژن به نسبت 1-2% متان و 98-99% هیدروژن به صورت مداوم وارد راکتور می شود . دمای راکتور در 1270-1670 درجه سانتیگراد کنترل می شود . نتیجه واکنش تشکیل آرام و پیوسته لایه ای نازک از الماس بر سطح هسته است .
سرعت رشد رسوب گذاری الماس بر این سطح متفاوت بوده و به نوع انرژی حرارتی بستگی دارد . هر قدر سرعت رسوب گذاری بیشتر شود از کیفیت محصول نهایی کاسته می شود ، بنابراین فرایند رشد طوری کنترل می شود که هم سرعت رشد مناسب و هم کیفیت بهینه باشد ، که در این صورت از نظر اقتصادی ، تولید مقرون به صرفه خواهد بود.
مشخص شده است که با استفاده از المنت حرارتی سرعت رشد 0.1-10 میکرومتر (هر میلیمتر 1000میکرومتر است) بر ساعت خواهد بود و اگر از شعله به عنوان منبع تامین انرژی استفاده کنند سرعت رشد تا 100 میکرومتر بر ساعت خواهد رسید ، ولی کیفیت خوبی بدست نخواهد آمد .
برای رفع این مشکل و ایجاد تعادل بین سرعت رشد و کیفیت ، تحقیقات زیادی صورت گرفت تا اینکه پی بردند که پرتو میکروویو ضمن ای > سنگ: نکه انرژی لازم را تامین می کند فرایند رسوب گذاری را یکنواخت و سرعت آن را افزایش خواهد داد .
با توجه به اینکه گرافیت نیز همان کربن است و از لحاظ ترمودینامیکی شکل پایدار آن است ، بنابراین همزمان با تشکیل الماس این ماده نیز ساخته می شود ولی وجود آن در الماس ناخالصی تلقی می شود .
هیدروژن دو نقش تعیین کننده در فرایند ایفا می کند.
فعال کننده گازی است و رادیکالهای فعال متیل را ایجاد می کند ، که می توانند در سطح هسته پراکنده شده و پیوندهای c-c را شکل داده و شبکه الماس را گسترش دهند .
از ایجاد سطوح گرافیتی جلوگیری می کند.
یکی از مشکلات این فرایند مکانیسم رشد غیر یکنواخت الماس بر سطح هسته است و دلیل آن متفاوت بودن جنس هسته و الماسی است که بر سطح آن می نشیند. پس از مطاله و آزمونهای فراوان به این نتیجه رسیدند که سوهان کاری مقدماتی سطح هسته قبل از قرار دادن آن در راکتور هم باعث رسوب گذاری یکنواخت و هم در بهبود سرعت رشد موثر است. سوهان کاری یا پولیش توسط پودر الماس به صورت مکانیکی و یا همزن اولتراسونیک انجام می شود.
بعضی مواقع برای انجام آن از بمباران یونی استفاده می شود .

ساختار سطح تولید شده در فرایند CVD شدیدا به نسبت گاز مخلوط و درجه حرارت هسته بستگی دارد . اگر غلظت نسبی گاز متان در مخلوط گاز و یا درجه حرارت زیاد شود ، کیفیت سطح الماس ایجاد شده منظم نخواهد بود .
با توجه به اینکه فرایند رشد در حرارت بالا انجام می شود ، بنابراین نقطه ذوب هسته باید بالاتر از این دما )دمای راکتور( باشد تا ذوب نگردد. معمولا از سیلیسیوم به عنوان هسته استفاده می شود ،ولی عناصری مانند ،مولیبدن و تنگستن نیز بکار می روند

الماس ماده منحصر به فردی است با ویژگیهای زیاد که نمی توان آنها را از نظر دور داشت . رشد این ماده با روش CVD ما را قادر می سازد که کنترل های دقیقتر و بهتری داشته باشیم تا محصولاتی با کیفیت مناسب برای مصارف گوناگون بدست آوریم .
شبکه محکم آن باعث استفاده در ابزارهای سایشی و برشی شده ، از خاصیت انتقال صوت و مقاومت آن در مقابل پرتوها ، در تجهیزات مربوط به آشکارسازها استفاده می شود .
خاصیت انتقال انرژی جنبشی و کوانتوم الماس ، به طور استثنایی این ماده را هادی حرارت نموده است .
استحکام آن برای ساخت دریچه در تجهیزات میکروویو مناسب است . شفافیتی که در محدوده وسیعی از طول موجهای دارد ، از نظر تکنیکی آن را جذاب و بینهایت مفید کرده است.

الماس: جواهر افسونگر با خواص و زیبایی های بی نظیر

الماس: جواهر افسونگر با خواص و زیبایی های بی نظیر

ساختار و ویژگی‌های الماس

الماس از کربن خالص تشکیل شده است و ساختار بلوری آن به صورت شبکه‌ای بسیار منظم است. این ساختار خاص باعث می‌شود که الماس یکی از سخت‌ترین مواد طبیعی شناخته شده باشد. مقیاس موهس، که سختی مواد را اندازه‌گیری می‌کند، به الماس رتبه 10 را می‌دهد، که بالاترین میزان سختی است. علاوه بر سختی، الماس‌ها دارای ویژگی‌هایی همچون شکست نور عالی و درخشندگی بی‌نظیر هستند که آن‌ها را به یکی از محبوب‌ترین سنگ‌های قیمتی تبدیل کرده است.

انواع الماس

الماس‌ها به دسته‌های مختلفی تقسیم می‌شوند که هر کدام ویژگی‌ها و کاربردهای خاص خود را دارند. از جمله انواع الماس عبارتند از:

الماس‌های بی‌رنگ: این نوع الماس‌ها خالص‌ترین و گران‌ترین نوع الماس هستند و به دلیل شفافیت و درخشندگی بالا مورد توجه قرار می‌گیرند.

الماس‌های رنگی: الماس‌ها می‌توانند رنگ‌های مختلفی مانند آبی، زرد، صورتی و سبز داشته باشند. رنگ این الماس‌ها به علت وجود ناخالصی‌ها یا تغییرات در ساختار بلوری آن‌ها است.

الماس‌های صنعتی: این نوع الماس‌ها به دلیل سختی بالا در صنعت و ساخت ابزارهای برش و حفاری استفاده می‌شوند. آن‌ها معمولاً کیفیت کمتری دارند و کمتر به عنوان جواهرات مورد استفاده قرار می‌گیرند.

فرآوری و تراش الماس

فرآوری الماس یکی از مراحل حیاتی در تولید جواهرات است. این فرآوری شامل استخراج، برش، صیقل و تنظیم الماس‌ها می‌باشد. استخراج الماس‌ها معمولاً از معادن زیرزمینی یا از طریق استخراج از بستر رودخانه‌ها انجام می‌شود. پس از استخراج، الماس‌ها به کارگاه‌های تراش منتقل می‌شوند. تراش الماس به مهارت و دقت بالایی نیاز دارد، زیرا هر گونه اشتباه می‌تواند به کاهش ارزش و زیبایی سنگ منجر شود. به همین دلیل، تراشندگان ماهر و با تجربه در این صنعت بسیار مورد توجه قرار دارند.

کاربردهای الماس

الماس‌ها به جز استفاده در جواهرات، در صنایع مختلف نیز کاربردهای زیادی دارند. از جمله کاربردهای الماس می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

صنعت برش و حفاری: به دلیل سختی بالا، الماس‌ها در ساخت ابزارهای برش و حفاری مورد استفاده قرار می‌گیرند. این ابزارها در صنایع ساختمانی و معادن بسیار مهم هستند.

صنایع الکترونیک: الماس‌ها به عنوان عایق‌های حرارتی و الکتریکی در صنایع الکترونیک کاربرد دارند. این ویژگی‌ها باعث می‌شود که الماس‌ها در ساخت قطعات الکترونیکی با کارایی بالا مورد استفاده قرار گیرند.

پزشکی: در پزشکی، الماس‌ها به عنوان تیغ‌های جراحی و ابزارهای دقیق استفاده می‌شوند. این ابزارها به دلیل دقت و سختی بالا، در جراحی‌های حساس و دقیق بسیار مفید هستند.

ارزش اقتصادی الماس

ارزش اقتصادی الماس تحت تأثیر عوامل متعددی قرار دارد. یکی از مهم‌ترین عوامل، کیفیت و ویژگی‌های فیزیکی الماس است. الماس‌های بی‌رنگ و با کیفیت بالا معمولاً قیمت بیشتری دارند. علاوه بر کیفیت، عرضه و تقاضا نیز نقش مهمی در تعیین قیمت الماس ایفا می‌کند. بازار الماس در سال‌های اخیر تحت تأثیر تغییرات اقتصادی، نوسانات قیمت و تقاضای مشتریان قرار گرفته است. همچنین، افزایش آگاهی در مورد تأثیرات زیست‌محیطی استخراج الماس و تلاش برای استفاده از الماس‌های مصنوعی نیز بر بازار این سنگ تأثیر گذاشته است.

نتیجه‌گیری

الماس به عنوان یک جواهر افسونگر، در طول تاریخ همواره مورد توجه بشر بوده است. از زیبایی و درخشندگی آن در جواهرات گرفته تا کاربردهای صنعتی، الماس‌ها نقش مهمی در زندگی انسان دارند. با وجود چالش‌های اقتصادی و زیست‌محیطی، ارزش و جذابیت الماس همچنان پابرجاست. در نهایت، الماس‌ها نه تنها نماد ثروت و زیبایی هستند، بلکه به عنوان یک ماده با کاربردهای گسترده در صنایع مختلف نیز شناخته می‌شوند.

الماس: جواهر افسونگر با خواص و زیبایی های بی نظیر

الماس: جواهر افسونگر با خواص و زیبایی های بی نظیر

منبع: سایت اخبار جهان

به اشتراک بگذارید
تعداد دیدگاه : ۰

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.