امام علی (ع) می فرماید
۞ هر کس از خود بدگویی و انتقاد کند٬خود را اصلاح کرده و هر کس خودستایی نماید٬ پس به تحقیق خویش را تباه نموده است. ۞
Monday, 12 May , 2025
امروز : دوشنبه, ۲۲ اردیبهشت , ۱۴۰۴
شناسه خبر : 19862
خانه » اجتماعی, اخبار تاریخ انتشار : ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۹:۳۳ |

چالش‌های فرهنگی و اقتصادی در مسیر «جوانی جمعیت»

«فرزندآوری» در پوست اندازی باورهانزدیک به چهار سال از تصویب قانون «حمایت از خانواده و جوانی جمعیت» می‌گذرد و با وجود همه تبلیغات، دوراندیشی ها و اقدامات اجرایی آنطور که از برایند آمار و پژوهش ها پیداست باور به «فرزندکمتر، زندگی بهتر» که در سال های دور گوشه ذهن مردم نهادینه شد بر فرزندآوری چیره شده و همچنان مقاومت جامعه نسبت به این موضوع در سطح بالایی قرار دارد.
مسوولان می گویند میزان فرزندآوری در کشور ۱.۶ درصد است که برای گذر از سیاه‌چاله جمعیتی باید دستکم به ۲.۵ درصد برسد. این درحالیست که پژوهشگران اجتماعی و فعالان حوزه جمعیت، مساله ازدواج جوانان و سپس فرزندآوری در زوج‌هایی که هرگز فرزندی نداشته‌اند را مهمترین مانع رشد این نرخ می دانند.
در این میان، چاره اندیشی های اقتصادی در قانون جوانی جمعیت نیز آنطور که انتظار می رود نتوانسته بسیاری از زوج های جوان را به فرزندآوری ترغیب کند؛ اگر چه افزایش تولد فرزند سوم به بعد در برخی پهنه های جمعیتی کشور اتفاق افتاده است.
کاهش محسوس فرزندآوری در مقایسه با سال هایی که در کشور موالید چشمگیر خانواده ها با سیاست های محدودکننده کنترل می شد؛ همان موض..

چالش‌های فرهنگی و اقتصادی در مسیر «جوانی جمعیت»

قانون «حمایت از خانواده و جوانی جمعیت» که حدود چهار سال پیش تصویب شد، در تلاش است تا معضلات جمعیتی ایران را حل کند. با این حال، گزارش‌ها نشان می‌دهند که با وجود تبلیغات گسترده و اقدامات اجرایی، نگرش‌های فرهنگی و باورهای عمومی، همچنان موانع بزرگی در مسیر فرزندآوری هستند.

چالش‌های فرهنگی و اقتصادی در مسیر «جوانی جمعیت»

چالش‌های فرهنگی و اقتصادی در مسیر «جوانی جمعیت»

فرزندآوری و باورهای فرهنگی جامعه

پژوهش‌ها نشان می‌دهند که مسأله فرزندآوری بیشتر از آن که به طبقه اجتماعی افراد مرتبط باشد، به فضای فکری و فرهنگی آن‌ها برمی‌گردد. این‌که فرد در طبقه اجتماعی پایین یا بالا قرار دارد، به‌تنهایی نمی‌تواند تعیین‌کننده تصمیمات مربوط به بچه‌دار شدن باشد.

فرزندآوری و نقش زنان

در گذشته، فرزندآوری بیشتر به‌عنوان یک وظیفه اجتماعی در نظر گرفته می‌شد، اما امروزه این تصمیم به اراده فردی زنان بستگی دارد. زنان به دلیل نقش مستقیم خود در بارداری و تربیت کودک، بیشترین سهم را در این تصمیم‌گیری دارند. بنابراین، تغییرات در نقش‌های اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی زنان تأثیر زیادی بر تصمیم‌گیری در این زمینه دارد.

چالش‌های اقتصادی و اجتماعی

با وجود تلاش‌های اقتصادی در قالب قانون «جوانی جمعیت»، موانع اقتصادی مانند ناامنی شغلی و تورم، همچنان بر تصمیمات خانواده‌ها تأثیرگذار است. در این شرایط، بسیاری از زوج‌ها تصمیم به بچه‌دار شدن نمی‌گیرند، زیرا نمی‌خواهند در شرایط نامطمئن اقتصادی وارد چنین فرآیندی شوند.

تغییر نگرش‌ها و چالش‌های فرهنگی

در پژوهش‌ها دیده می‌شود که معنای فرزندآوری تغییر کرده است. در گذشته، داشتن فرزند نماد پایداری خانواده و شادی بود، اما اکنون فرزندآوری بیشتر به‌عنوان یک انتخاب فردی و پرهزینه به‌شمار می‌رود. از این رو، بسیاری از زوج‌ها ترجیح می‌دهند که فرزندآوری را به تأخیر بیندازند یا حتی از آن صرف‌نظر کنند.

نتیجه‌گیری

فرزندآوری دیگر یک امر جمعی و وابسته به خانواده‌های بزرگ نیست، بلکه کاملاً فردی شده است و به همین دلیل فشارهای اجتماعی برای آن کاهش یافته است. اگرچه اقدامات اقتصادی در قانون «جوانی جمعیت» تلاش می‌کنند تا فرزندآوری را تشویق کنند، اما نگرش‌های فرهنگی و باورهای ذهنی مردم همچنان موانع اصلی در این مسیر هستند.

اولین دندان کودک

استرس در کودکان علل

تغییر رنگ مدفوع نوزاد

برچسب ها

این مطلب بدون برچسب می باشد.

به اشتراک بگذارید
تعداد دیدگاه : ۰

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.